Doğada uyumanın mucizevi faydaları

Bugün sizler için; mavi ve yeşilin huzurlu ahengini sunan doğada uyumanın fiziksel ve ruhsal faydalarını sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-22
Doğada uyumanın mucizevi faydaları

Şehir gürültüsü, iş stresi, geçim zorluğu ve sosyal problemler derken zihnimiz uzun süre meşgul olabilir. Yaşamın genel stresleri fiziksel bir yorgunluğun yanı sıra zihinsel yıpranmalara da yol açar. Bu noktada ruh ve bedenimizi dinlendirecek bir tatilin peşine düşeriz. Meşhur otellerin bulunduğu kalabalık tatil beldelerinde aradığımız konforu bulsak da sakin ve sessiz bir atmosfer hayallerde kalabilir. Bu noktada yardımımıza kamp alanları koşar. Gürültüden uzak ve sakin kamp alanları vücudun yorgunluğunu azaltırken gerekli enerjiyi toplamanıza yardımcı olur. Üstelik doğa ile iç içe gerçekleştirilen bir kamp deneyimi insan vücudunu mucizevi birçok etkiyle buluşturur. Bunların başında uyku gelir. İnsan vücudu uyku süresince yenilenir ve enerji toplar. Aynı zamanda doğada gerçekleştirilen bir uyku, hafta boyunca ihtiyacınız olan enerjinin toplanmasına yardımcı olur. Bugün sizler için; doğada uyumanın mucizevi faydalarını sıraladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Uyku

Doğada Uyumanın Faydaları Nelerdir?

Stres Seviyesi Düşer

İnsan vücudu, küçük bir ses ve uyarı sistemlerine karşı tepki vermeye eğilimlidir. Bu nedenle şehir ve kapalı alanlarda çekilen bir uykunun küçük bir uyarı sistemiyle bölünme olasılığı oldukça yüksektir. Örneğin, evdeyken uykuya daldığınız anda telefondan gelen küçük bir bildirim sesi bile uykunuzun bölünmesine yol açabilir. Durum tekrarlandığı sürece uykusuz kalacağınız gibi vücudun stres seviyesi de yükselir. Ancak durum doğada tam tersi olarak işler. Özgür doğanın içerisinde kuş cıvıltıları, yağmur sesi, dere şırıltısı ya da yaprak sesi dışında bir uyarıya maruz kalmazsınız. Bu da deliksiz bir uyku çekerek stresten uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Stres Düşer

Doğal Işık Sayesinde İç Saat Ayarlanır

Günlük hayatta kullanılan laptop, tablet ya da cep telefonu gibi teknolojik cihazların yaymış olduğu ışıklar melatonin hormonunu olumsuz yönde etkiler. Sürecin akabinde de vücudun her ne kadar dinlenmeye ihtiyacı olsa da uykuya geçiş süreniz zorlaşır. Doğada deneyimlediğiniz bir kampta uyurken doğal ışık kaynağı sayesinde vücudunuz kendi iç saatini ayarlamaya başlar. Bu şekilde vücudunuz, gün içerisinde ihtiyacı olan vakitlerde uykuya dalmanızı ve uyanmanızı sağlar. Üstelik geçirdiğiniz uyku süresi vücudun ihtiyacı olan miktarı da büyük ölçüde karşılar. Örneğin, doğanın derinliklerinde yaşayan insanlar bir alarm gibi çeşitli uyarı sistemlerine ihtiyaç duymazlar. Bunun sebebi, huzura kavuşan vücudun doğal ışık kaynağı ile kendi iç saatini ayarlamaya başlamasından kaynaklanır.

İç Saat

Bağışıklık Seviyesini Artırır

Japonların “Orman banyosu” tanımını daha önce duymuş muydunuz? Japonya’da yapılan araştırmalarda; ormanda geçirilen iki saatin sonunda kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) seviyesinin düştüğü ve bağışıklık sisteminin önemli yapı taşı olan beyaz kan hücrelerinin artışa geçtiği kanıtlandı. Kamp ortamında teknolojik cihazlar, stres ve kaygıdan uzak bir uyku vakti; vücudun ihtiyacı olan hücreleri geri kazandırarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Üstelik yalnızca bir gecelik açık hava uykusu bile tüm haftaya yetecek şekilde bağışıklık sistemini güçlendirmeye adaydır. Siz de bağışıklık sistemini güçlendirirken sağlıklı bir vücuda kavuşmak için doğa ile baş başa bir uyku çekebilirsiniz.

Bağışıklık

Kendinizle Yalnız Kalmanızı Sağlar

Günlük yaşam temposu ve sosyal ortamlar derken kendi iç sesimizi dinleyemeyebiliriz. Üstelik günlük rutinler bir manipülasyon hâline geldiğinde kendi iç sesimizden ziyade çevremizdeki seslere kulak vermeye başlayabiliriz. Bu durum beraberinde kendimizden uzaklaşmamıza ve isteklerimize kulak vermememize neden olur. Aynı durum günlük yaşamda uykuya dalmadan önceki saniyeler için de geçerlidir. Uyku vaktine geçmeden önce teknolojik cihazımızda vakit geçirir; başka hayatları gözlemler ve çeşitli kanılara varırız. Akabinde uyku saatinin geldiğini düşünüp gözlerimizi kapatırız. Ancak bu süreçte günümüzü düşünecek ve kendi fikirlerimizi değerlendirecek vaktimiz kalmaz. Sürecin akabinde de kendi fikir ve isteklerimizden uzaklaşabiliriz. Bahsettiğimiz türlü olumsuzlukları geri planda bırakırken; iç huzur ve mutluluğunuzu bulabilmek için haftanın bir ya da birkaç gününü doğada uyuyarak geçirebilirsiniz. Böyle bir imkânınız yok ise küçük kamp kaçamakları size çok iyi gelecektir.

Yalnızlık

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir