Deprem bölgesine nasıl yardım edebilirim?

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde olan depremin neticesinde yardıma muhtaç kalan depremzedelere yönelik çeşitli yardım yöntemlerini sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-02-14
Deprem bölgesine nasıl yardım edebilirim?

Kahramanmaraş’ta Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen iki büyük deprem birçok şehrin derinden etkilenmesine neden oldu. Şehirlerin büyük yıkım düzeyi nedeniyle uzak şehirlerden deprem bölgesine hem psikolojik hem de fiziksel olarak yoğun bir yardım isteği bulunuyor. Deprem bölgesine yardım etmek için gidemiyor olsanız bile dijitalin imkânlarından faydalanabilirsiniz. Büyük iki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları hala sürüp pek çok yardıma ihtiyaç bulunurken bölgedekilere nasıl destek olacağınıza göz atalım.

 

Deprem Bölgesine Uzaktan Nasıl Yardım Edebilirim?

Şiddetli iki büyük depremin ardından etkilenen yaklaşık on şehirde gıda, bakım, tuvalet ve kıyafet ihtiyaçları artmaya devam ediyor. Dolayısıyla depremin üzerinden vakit geçtikçe bölgelerin yardım düzeyi de artışa geçiyor. Her ne kadar bölgeye gitme şansınız bulunmasa da kan vermek, yardım kolisi hazırlamak ve kuruluşlara destek olmak gibi atabileceğiniz birçok adım bulunuyor. Depremzedelere uzaktan yardım etmek için uygulayabileceğiniz yöntemleri birlikte değerlendirelim.

 

Şehirlerin Yardım Faaliyetlerine Gönüllü Olarak Katılmak

Ülkemiz için hem toplumsal hem de psikolojik olarak büyük bir yıkım oluşturan Kahramanmaraş depreminden sonra birçok şehirde yardım kolileri hazırlanıyor. Bazı merkezlerde hazırlanan yardım kolileri belirli ihtiyaçlar doğrultusunda insanlar tarafından fazlasıyla destekleniyor. Dolayısıyla deprem bölgesine gidemiyor olsanız bile uzaktan depremzedelere yardımcı olabilmek için düzenlenen yardım faaliyetlerine katılarak gönüllü şekilde yardımcı olabilirsiniz.

 

Yardım Kuruluşlarına Bağış Yapmak

Deprem bölgesine uzaktan yardımcı olmanın en güvenilir yöntemlerinden biri de yardım kuruluşlarına bağışta bulunmak. Depremzedeler için maddi bir bağışta bulunmak istiyorsanız AFAD, AHBAP, KIZILAY ya da AKUT gibi kuruluşların düzenlemiş olduğu yardım kampanyalarına katılabilirsiniz. Söz konusu yardım kuruluşlarında maddi yardımın yanı sıra ek ihtiyaçlar için de listeler yayınlanıyor. Dolayısıyla güvenilir kuruluşlar sayesinde deprem bölgesine gidemeseniz bile birçok şekilde bölgeye yardımcı olabilirsiniz.

 

Dezenformasyondan Kaçınmak

Deprem gibi büyük felaketler sonrasında sosyal medya kullanımı normalde olduğundan çok daha önemli bir hâl alıyor. Dolayısıyla deprem bölgesine ait hassas görüntüler ya da gerçeği yansıtmayan haberlerin paylaşımı da yaygınlaşmaya başlıyor. Deprem dönemlerinde yaygınlaşan yalan haberler dolayısıyla engel olamadığımız dezenformasyon, deprem bölgesindekileri etkilediği gibi diğer şehirler için de psikolojik bir problem teşkil ediyor. Bu nedenle deprem bölgesine uzaktan da olsa destek olabilmek için sosyal medyada yalan haberlerin neden olduğu dezenformasyondan kaçınarak toplumsal psikolojiyi koruyabilirsiniz.

 

Kan Bağışında Bulunmak

Deprem enkazından yaralı olarak kurtarılan on binlerce kişinin en çok ihtiyaç duyabileceği yardım kan oluyor. Dolayısıyla AFAD ve KIZILAY gibi kuruluşlara yapacağınız kan bağışı sayesinde birçok hayat için umut ışığı olabilirsiniz. Bu noktada bilinçli bir kan yardımı için pek çok kuruluşun duyuru takvimini takip edebilirsiniz. Ayrıca Kızılay’ın güncel web sitesine giriş yaptıktan sonra “Bağış Noktaları” sayfasından şehrinize ait kan bağışı yapabileceğiniz merkezleri görüntüleyebilirsiniz.

 

Destek Kartları Satın Almak

Trendyol, Amazon ve Hepsiburada gibi e-ticaret sitelerinde deprem bölgesine ulaştırılmak üzere destek kuruluşlarının hazırladığı özel kartlar bulunuyor. Bu destek kartlarını dilediğiniz maddi bir ücret karşılığında satın alarak deprem bölgesine maddi yardımda bulunabiliyorsunuz. AHBAP ya da Kızılay gibi yardım kuruluşlarının deprem destek kartlarını satın alarak bölgeye gidemeseniz bile uzaktan yardımda bulunabilirsiniz.

 

E-ticaret Kanallarını Kullanmak

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı “E-ticarette deprem yardımlaşma seferberliği” başlattı. Gönüllülük esasıyla yürütülecek dijital seferberliğe aktif olarak faaliyet gösteren dijital pazar yerleri, buradaki satıcılarla kargo ve lojistik işletmeleri katılım sağlayabiliyor. Dolayısıyla Amazon, Hepsiburada ya da Trendyol gibi alışveriş platformlarından deprem bölgesi için özel bir ihtiyaç sepeti hazırlayabilirsiniz. Ardından sitenin teslimat seçeneklerine göre deprem bölgesini seçerek uzaktan da olsa bölgeye yardımda bulunabilirsiniz.

 

Sosyal Medyayı Dikkatli Kullanmak

Toplumsal olarak zorluk yaşadığımız günlerde sosyal medyayı dikkatli kullanmanın önemli olduğundan bahsetmiştik. Sosyal medyada dezenformasyonun yanı sıra paylaşılan görsel ve haberlerin hassasiyeti de büyük bir öneme sahip. Deprem anına ait enkaz altındaki görüntüler ya da sarsıntı anlarına ait videolar psikolojik bir buhrana neden olabilir. Dolayısıyla sosyal medyada paylaştığınız hassasiyet içeren görüntülere dikkat ederek deprem bölgesine destek olduğunuz gibi toplumsal psikolojiyi de koruyabilirsiniz.

 

Telefon Hatlarını Meşgul Etmemek

Deprem vakitlerinde sevdiklerimize ulaşmak en büyük ihtiyacımız olabilir. Ancak deprem bölgesinde de iletişimin çok önemli olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Dolayısıyla telefon hatlarını meşgul etmemek adına iletişimi SMS vasıtasıyla sağlayabilir ya da konuşmak için internet kanallı WhatsApp gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu sayede telefon hatları meşgul olmayacak ve deprem bölgesinde insanların iletişimi de desteklenecektir.

 

SMS Bağışında Bulunmak

Deprem vakitlerinde uzaktan yardım yapabileceğiniz etkili yöntemlerden biri de SMS bağışlarından oluşuyor. Depremzedelere yardımcı olmak adına kuruluşlara yaptığınız SMS bağışıyla birçok aile için yeniden umut olabilirsiniz. SMS için belirlenmiş sabit numaraları kullanarak AFAD, AHBAP, KIZILAY ya da AKUT kuruluşları için belirlenen numaralara mesaj atarak bağışta bulunabilirsiniz. 

 

Depreme Dair Bilinçli Olmak

Deprem gibi doğal afetlerden korunabilmek için deprem bilincini büyük oranda geliştirmek gerekiyor. Gelecek dönemde yaşanabilecek deprem felaketlerine hazır olmak için kendinize bir deprem çantası hazırlayabilir ya da acil durumlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Söz konusu deprem bilinci sayesinde hem kendiniz hem de çevrenizde bulunan insanlar için bir umut ışığı olabilirsiniz.

 

Hazırlamış olduğumuz deprem bölgesi yardım rehberinin sonuna geldik. Ülke olarak geçirdiğimiz zor günlerde hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyor ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. 


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir