Çekme karavana ruhsat gerekir mi?

Rehberde çekme karavana ilişkin ruhsat mevzuatlarını inceledik ve aynı konuyu motokaravan çerçevesinden de değerlendirdik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-24
Çekme karavana ruhsat gerekir mi?

Karavanlar teması bakımından özgür bir tatili akla getirse de yolculuk süresince dikkat edilmesi gereken pek çok mevzu bulunuyor. Bu konuların başında da özellikle kara yolunda güvenli sürüş meselesi geliyor. Karavanın özgür bir şekilde kullanılması ve tatil süresince soru işaretlerinin yaşanmaması için ruhsat alınması gerekiyor. Karavan türleri işin içine girdiğinde karavana dair ruhsat detayları karavancılar tarafından karıştırılıyor. Dolayısıyla “çekme karavan ruhsatı” ve “motokaravan ruhsatı” gibi merak uyandıran konular ortaya çıkıyor. Campalow’da soru işaretlerinizi gidermek için en çok merak edilen “Çekme karavana ruhsat gerekir mi?” konusunu araştırdık. Gelin, göz atalım.

 

Çekme Karavan İçin Ruhsat Gerekir mi?

Çekme karavan söz konusu olduğunda ruhsat mevzuatı da iki farklı pencereye ayrılıyor. Belirlenen mevzuata göre 750 kg. ağırlığın altında kalan yani 01 sınıfında değerlendirilen çekme karavanlar için herhangi bir ruhsat gerekmiyor. Ancak 750 kilogramı geçen yani 02 sınıfında değerlendirilen çekme karavanların ise ruhsat çıkarması gerekiyor.

 

Motokaravan İçin Ruhsat Gerekir mi?

Motorlu araç sınıfında değerlendirilen motokaravan türlerinin kara yoluna çıkabilmesi için ruhsat alması gerekiyor. Motokaravan ruhsatı almak isteyen kişiler, öncelikle firmalara proje çizdirerek işe başlamalı. Daha sonra karavan kullanıcılarının tamamlanmış proje ve tadilat faturası ile Türk Standartları Enstitüsü’ne başvurması isteniyor. TSE tarafından onay sertifikası verildiğinde karavan, Tüv Türk muayene istasyonuna götürülerek muayene işlemleri gerçekleştiriliyor. Ardından karavan sahiplerinin muayene belgesi ve TSE onay sertifikasıyla birlikte notere giderek ruhsat işlemlerini başlatması gerekiyor.

 

Campalow’da bugün “Çekme karavana ruhsat gerekir mi?” konusunu araştırdık ve motokaravan türleri için de sık sık merak edilen ruhsat konusuna değindik. Karavan mevzuatlarına ilişkin başka konuları da merak ediyorsanız “Karavan muayene kaç yılda bir yapılır?” içeriğimize göz atabilirsiniz. Aynı şekilde karavana yönelik ehliyet konusuna ilişkin de “Karavan türleri hangi ehliyetle kullanılır?” isimli rehberimizi değerlendirebilirsiniz. Şimdiden kolaylıklar dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir