Çekme karavana plaka şart mı?

Kapsamlı rehberimizde O1 sınıfında değerlendirilen 750 kg altı çekme karavanlara yönelik plaka mevzuatlarını araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-27
Çekme karavana plaka şart mı?

Doğaya dönüş ve özgür bir yaşamın somut sembolüdür karavanlar. Söz konusu karavanların son zamanlarda üzerinde ilgi bu kadar toplanınca sorular da beraberinde geliyor. Özellikle son dönemlerde karavan mevzuatlarına ilişkin en çok merak edilen sorulardan biri de plaka oluyor. “Çekme karavana plaka şart mı?” ya da “Karavana plaka gerekir mi?” gibi sorular genellikle mevzuata ilişkin soruların merakıyla şekilleniyor. Campalow’da sizin sorularınıza göre düzenlediğimiz içeriklerde son olarak “Çekme karavana ruhsat gerekir mi?” ve “Karavan muayene kaç yılda bir yapılır?” sorularını cevaplamıştık. Bugün de çekme karavana yönelik plaka problemi üzerinde yoğunlaşacağız. Hazırsanız başlayalım!

 

Karavana plaka şart mı?

Karavanla özgür bir yolculuğa çıkmaya hazırlanırken en son isteyeceğiniz şey ceza kesilmesi olabilir. Dolayısıyla karavanlara yönelik hazırlanan mevzuat yönetmeliklerine uymadığınızda çeşitli cezalara maruz kalabildiğiniz gibi tatilinizi de yarıda kesebilirsiniz. Dolayısıyla karavan plakası başta olmak üzere her türlü mevzuat hakkında doğru bilgiye ulaşabilmeniz gerekir. Karavan için plaka söz konusu olduğunda diğer tüm konular gibi bunu da iki çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Karavana takılması gereken plaka konusu aracın 750 kg altı ve 750 kg üstü olmasına göre farklılık gösterebiliyor.

  • 750 kg altı karavan plakası: 750 kg ağırlığın altında kalan yani 01 sınıf grubunda değerlendirilen karavanlar için herhangi bir plaka gerekmiyor. Karavanlara özel düzenlenen mevzuata göre 750 kg ağırlığa kadar römork veya yarı römorkların arkasına, onu çeken araca verilen numarayı taşıyan plaka takılır ya da resmedilerek belgelenir. Bu sayede 750 kg altı çekme karavanlar için ekstra plaka çıkarma durumuna gerek kalmaz.
     
  • 750 kg üstü karavan plakası: Diğer yönetmeliklerde olduğu gibi O1 sınıfın dışında değerlendirilen, 750 kg ağırlığını geçen yani O2 sınıfı karavanlara plaka zorunludur. Karavanın ruhsat ve muayene işlemlerinde olduğu gibi plaka için de gerekli yönetmeliklere uyarak güvenle yola çıkabilirsiniz.

Campalow’da bugün “Çekme karavana plaka şart mı?” konusunu araştırdık ve sorunun cevaplarını içeren bir rehber hazırladık. Karavan mevzuatlarına ilişkin diğer sorularınız için “Karavan türleri hangi ehliyetle kullanılır?” içeriğimizi değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda karavanda yaşama dair ipuçları için “Karavan konaklama rehberi” de size yardımcı olacaktır. Şimdiden iyi tatiller dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir