Çanakkale gezi rehberi

Çanakkale gezi rehberinde ulaşım rotası, yemek alternatifleri, konaklama imkânları, hediyelik seçenekleri ve aktivitelerden bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-01-28
Çanakkale gezi rehberi

Türkiye’nin batısından doğusuna kadar geniş bir rotada, ilk nefeste hayran kalacağınız tertemiz doğa ve kültürle dolu bir tarih bulunuyor. Her ikisini de bir arada bulmak isterken yaz kampının da keyfini çıkarabileceğiniz eşsiz rotaların başında Çanakkale geliyor. Hem Marmara hem de Ege’nin büyüleyici dokusuyla harmanlanan Çanakkale’de yıl boyu biriktirdiğiniz stresi geride bırakabileceğiniz unutulmaz bir gezi rotası oluşturabilirsiniz. Üstelik birbirinden konforlu Çanakkale kamp alanları rotalarını inceleyerek gezinizi hem macera hem de keyif dolu bir hâle getirebilirsiniz. Macera sever tatilcileri hem kültürel bir birikim hem de eğlenceli aktivite imkânlarıyla buluşturan Çanakkale bölgesi için bir Çanakkale gezi rehberi hazırladık. Rehberin içerisinde Çanakkale bölgesine ulaşım detayları, yemek alternatifleri, kamp tesisi rotaları, aktivite olanakları ve hediyelik fikirlerinden bahsettik. Hazırsanız, Çanakkale gezi rehberine birlikte göz atalım.

 

Çanakkale Gezi Rehberi

Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?

canakkale-harita-bilgisi
Çanakkale Harita Bilgisi (Çanakkale-İstanbul)

Türkiye haritasının Batı kısmında yer alan Çanakkale; Bursa, Balıkesir, Akhisar, Manisa ve İzmir gibi popüler rotalar tarafından çevrelenmiş elverişli bir konuma sahip. Dolayısıyla çevre illerden Çanakkale’ye gelirken kolay ulaşımdan faydalanabiliyorsunuz. İstanbul gibi kalabalık bir yaşam merkezinden gezi rotası için Çanakkale’yi tercih ettiğinizde 308 km yani yaklaşık 3 saat 50 dakikalık bir yolda devam etmeniz gerekiyor. Bunun için İstanbul merkezinden yola çıktığınızda kullanabileceğiniz iki farklı yol alternatifi bulunuyor. Arzunuza göre bu noktada ücretli geçişlerin yer aldığı E84 ve Malkara-Çanakkale Otoyolu/O-6 üzerinden ya da Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden gidebilirsiniz. 

Çanakkale gezisi için tercihiniz özel araç yerine toplu taşımadan yana olursa da otobüs, feribot ya da uçak seferlerini tercih edebilirsiniz. Otobüs kullanmak için olduğunuz şehrin otobüs terminalinden Çanakkale’ye hareket eden seferleri kullanabilirsiniz. Ayrıca İstanbul gibi deniz ulaşımını mümkün kılan şehirlerden gelirken hızlı feribotları tercih edebilirsiniz. Son olarak lüks bir ulaşım tercihinizde uçak tercihinde bulunabilir ve Çanakkale Havalimanı’na konforlu bir şekilde gelebilirsiniz.

 

Çanakkale’de Ne Yenir?

ogmac-corbasi
Oğmaç Çorbası (Görsel: Alamy)

Hem Asya hem Avrupa’nın kıymetli topraklarından nasibini almış Çanakkale gezi rehberinizde kültürel keşiflerin yanı sıra eşsiz lezzetleri de tanıyabilirsiniz. Çanakkale’ye kadar adım attığınız anda ilk denemeniz gereken lezzetlerin başında Oğmaç Çorbası geliyor. Un, yumurta, tuz, soğan ve salça gibi malzemelerle yapılan çorba, şifalı özelliği sayesinde kış aylarında sıklıkla tercih ediliyor. Şifa deposu olarak şehrin bir simgesi hâline gelmiş Oğmaç Çorbasına, gördüğünüz her çorbacının menüsünde mutlaka rastlayabilirsiniz. 

Çanakkale’de lezzet ayrıcalığı yaşayabileceğiniz tatların bir diğer sırasında Metez geliyor. Birçok yörenin mutfağında bulunan ve genellikle peynirle yapılan Metez; Çanakkale mutfağında ayrıcalıklı olarak kıymayla yapılıyor. Un, soğan, yumurta ve salça gibi ana malzemelerle iç harcı yapılan Metez, hamurun içerisine doldurulup yarım ay şeklinde kapatılıyor. Salçalı bir sos eşliğinde lezzeti ikiye katlanan bu yemeği Bozcaada’nın meşhur işletmesi Hasan Tefik Lokantasında yemenizi öneririz. 

Toprağındaki kültür kokusuyla kendinizi her adımda özel hissedeceğiniz Çanakkale’nin en meşakkatli yemekleri arasında Tuzlu Sardalya yer alıyor. Sardalyaların tuzlanarak haftalarca bekletilmesi sonucunda yapılan bu yemek, kendine has pişirme yöntemiyle yörenin meşhur tatları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Tuzlu Sardalyanın en lezzetli hâlini deneyimlemek için bölgenin meşhur yemek rotalarından olan Yalova Restoran’ı ziyaret edebilirsiniz.

 

Çanakkale’de Nerede Kamp Yapılır?

cuppa-beach-glamping
Cuppa Beach & Glamping

Ayvacık, Gökçeada ve Bozcaada gibi popüler kamp rotalarına sahip Çanakkale gezi rehberinizde macera dolu bir kamp yolculuğuna çıkabileceğiniz birçok rota yer alıyor. Birbirinden kapsamlı hizmet olanaklarıyla geliştirilmiş ve konforlu konaklama birimlerine sahip tesislerde kalırken masmavi bir denizin keyfini çıkarma şansınız da bulunuyor. Çanakkale’de kamp yapmak istiyorsanız daha önce bölgesel olarak hazırladığımız Assos kamp alanları isimli rehberimizi inceleyebilirsiniz. Ayvacık sahillerinde denizin keyfini çıkarırken birden fazla konaklama imkânıyla buluşmak isterseniz tercihinizi Cuppa Beach & Glamping tesisinden yana kullanabilirsiniz. Tesiste kendi çadırınızla konaklayabileceğiniz gibi glamping ve dom çadırları tercih etme şansınız da bulunuyor. Ayrıca tesisin restoranında zengin yöresel yemekleri tadabileceğiniz gibi ortak kullanım mutfakta da kendi özel tatlarınızı oluşturabilirsiniz. Çanakkale’de kamp yaparken farklı rotaları değerlendirmek için daha önce araştırdığımız Gökçeada kamp alanları ya da Bozcaada kamp alanları isimli rehberlere göz atabilirsiniz.

Çanakkale’de tertemiz bir doğa oksijeniyle büyülenmek isteyenlere özel bir diğer tavsiyemiz de Gökçeada Surf Inn tesisi olacak. Uçurtma sörfü ve tüplü dalış gibi yaz aktivitelerine bol vakit ayırabileceğiniz tesiste çadır, bungalov ve karavan konaklama şansı bulunuyor. Ayrıca tesise kendi karavanınızla giriş yaparak park imkânından faydalanabileceğiniz gibi kiralama şansını da değerlendirebilirsiniz. Çanakkale’nin içinde kamp yaparken tercihiniz ne olursa olsun konforlu bir konaklama imkânının yanı sıra büyüleyici bir doğa atmosferiyle karşılaşabilirsiniz.

 

Çanakkale’de Hangi Aktiviteler Yapılır?

ruzgar-sorfu
Rüzgar Sörfü (Görsel: Gökçeada Surf Inn)

Çanakkale, kültürel faaliyetleri ve yaz aktiviteleriyle gezi rotasında mutlaka tercih edilmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Çanakkale şehrinde düzenli olarak Altın Sardalya Festivali ve Troya Festivali gibi kültürel etkinlikler düzenleniyor. Bu sayede bir şehrin kültürel mirasını keşfetme fırsatı bulurken eğlenceli vakitler geçirebiliyorsunuz. Çanakkale’nin kültürel bir tarihini keşfetmek için eski sokakları gezerek bir tarih mirasına tanıklık eden yapıları görmeniz yeterli. Ayrıca bu kültürel gezide gördüğünüz her mirası fotoğraflayarak ölümsüz hâle de getirebilirsiniz.

Çanakkale’de doğayla bütünleşeceğiniz diğer aktiviteler de trekking, batık dalışı, tekne ve bisiklet turu olarak sıralanıyor. Ayrıca rüzgâra oldukça elverişli bir konumda yer alan Çanakkale’de Wind Surf etkinliğini de yapabilirsiniz. Çanakkale şehrinde rüzgâr sörfünü deneyimlemek isteyenler için çok sayıda sörf okulu bulunuyor. Gezi süreniz boyunca okuldan bilgi alarak bir sörf macerasına katılabilirsiniz.

 

Çanakkale’den Ne Alınır?

magnet
Magnet (Görsel: Mert Karahan)

Çanakkale’den alabileceğiniz hediyeliklerin başında şehrin kültürel mirasını yansıtan eşyalar bulunuyor. Çanakkale’den hediye almak için merkezde bulunan Aynalı Çarşı’ya giderek Çanakkale Savaşını simgeleyen objelere göz atabilirsiniz. Ayrıca Truva Atı simgeleri ve şehri temsil eden anahtarlıkları da değerlendirebilirsiniz. Çanakkale’nin Bozcaada bölgesini gezerken mutlaka göz atmanız gereken hediyeliklerin başında el yapımı ürünler geliyor. Bozcaada’da el yapımı seramiklerin sergilendiği birçok seramik dükkânı mevcut. Burada beğendiğiniz objeleri satın alarak sevdiklerinize Çanakkale’yi temsil eden unutulmaz anılar bırakabilirsiniz. 

Bir şehri temsil eden hediyelik dediğimizde birbirinden lezzetli tatlara değinmeden geçilmiyor. Çanakkale’yi gezerken sevdikleriniz için satın alabileceğiniz eşsiz lezzetler Ezine peyniri, peynir helvası, gelincik şerbeti, domates reçeli ve şerbeti olarak sıralanıyor. Özellikle Çanakkale’nin Ezine bölgesinde meşhur olmuş lezzetli peyniri özel soğutucu poşetlerinde güvenle muhafaza ederek sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Koyun, inek ve keçi sütünden yapılan Ezine peynirini satın almadan Çanakkale’den dönmemelisiniz.

 

Editör Önerisi

Haftalık şehir gezi rehberlerimizde hazır Türkiye’nin Batı bölgesinde Çanakkale’ye gönlümüzü kaptırmışken birkaç öneriyle Çanakkale gezi rehberini sonlandırmak istiyorum. Çanakkale’ye adım attığınız itibaren yüzünüzü çevirdiğiniz her noktada yemyeşil doğa ve çok eski tarihlerden kalan bir kültürel mirasa şahitlik edebilirsiniz. Büyüleyici bir şehirde günün ilk saatlerini deniz manzarasıyla karşılayabilirsiniz. Günün ilerleyen saatlerinde merkezi ziyaret ederek popüler çorba ya da atıştırmalıkları deneyebilirsiniz. Akşam vakti geldiğinde birbirinden lüks restoranlarda Çanakkale’nin özel lezzetlerini deneyimleme şansı bulabilirsiniz. Günü artık geride bırakırken konakladığınız konforlu bir kamp alanında yıldızların altında şarkı söyleyebilir, en sevdiğiniz kitabı okuyabilir ya da doğada uyumanın keyfini çıkarabilirsiniz. Çanakkale bölgesinde ev konforunu hissedebileceğiniz lüks bir konaklama tercihi için de daha önce hazırladığımız "Assos'ta 9 glamping tesisi" rehberimizi değerlendirebilirsiniz. Çanakkale gezi rehberinin sonuna gelirken keyifli yolculuğunuz için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir