Çadır konaklama rehberi

Çadır konaklama rehberinde; çadırların özellikleri, firmalar tarafından üretilen farklı türleri ve genel fiyat aralıklarına değindik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-12-01
Çadır konaklama rehberi

Hayalini kurmuş olduğunuz bir kamp deneyiminde kimisi için bungalov ve glamping gibi konforlu tercihler ideali oluştururken kimisi için de çadır bir vazgeçilmezdir. Kampçılıkta özgürlüğün sembolü çadır kampında, parlak yıldızların altında doğayla iç içe kamp günleri geçirirken akşamları ateşin başında sevdiklerinizle sohbetin keyfini çıkarabilirsiniz. Yaz-kış fark etmeksizin her mevsim özgür kampçıların vazgeçilmezi çadır kampına yönelik ilgiler ışığında merak edilen de birçok konu bulunuyor. Doğaya özlemin artmasıyla birlikte popüler hâle gelen kampçılıkla birlikte; çadır türleri, çadırda konaklama avantajları ve güncel konaklama fiyatları oldukça merak ediliyor. Siz de kamp tatiliniz için bu sorulara bir cevap arıyorsanız, gelin birlikte göz atalım.

 

Çadır Nedir?

Geçmiş dönemlerde askeri amaçlı bir sığınak olarak da kullanılan çadır, günümüzde etkinlik, festival ve kampçılık için tercih ediliyor. Geçmişte hayatta kalmak için bir sığınak amacı taşıyan çadırların genellikle üçgen bir yapısı bulunuyor. Söz konusu üçgen yapı sayesinde zemin bölümü geniş olan çadırlarda konaklamak da kolaylaşıyor. Bugün özgürlüğüne düşkün macera dolu kampçıların vazgeçilmez ekipmanı olan çadırların en eski örneğinin Moldova’da bulunduğu biliniyor. Tarihi MÖ 40,000’li yıllara kadar dayanan çadırların boyutu da 8-20 m2 aralığında değişmekteydi. Hatta geçmişteki çadır türlerinin deri ve kemiklerden oluşturulduğu bile biliniyor. Geçmişte farklı biçim ve malzemelerle var olan çadırlar zaman içerisinde insanlığın gelişimiyle birlikte yerini günümüz çadırlarına yavaş yavaş bırakmıştır.

 

Çadır Türleri Nelerdir?

Kamp tecrübelerine macera katan çadırlar firmalar tarafından farklı tür ve çeşitlerde üretiliyor. Söz konusu çadır modelleri kendi içerisinde kullanılan malzeme, şekil ve sezona göre üç farklı kategoride inceleniyor. Malzeme olarak çadırları; kıl, bez ve plastik olarak ayırırken şekline göre üçgen, kubbe, şişme ve tünel olarak incelemek mümkün. Aynı şekilde çadırlar sezon özelliklerine göre üç, dört ve beş mevsim şeklinde birbirinden ayrılıyor.

 

Malzemesine Göre Çadır Türleri

cadir-turleri
Çadır Türleri
  • Kıl Çadır: Geçmişte Anadolu ve Orta Asya topraklarında görülen keçe ya da çul isimli malzemeden imal edilmiş barınma amacıyla kullanılan çadır türlerine “kıl” adı verilir.
  • Bez Çadır: Geçmişte askeri amaçla kullanılan ve genellikle bez malzemeden üretilen çadırlara “bez” adı verilir.
  • Plastik Çadır: Günümüzde de yaygın kullanıma sahip, imalatında plastik malzeme kullanılan çadır türlerine “plastik” adı verilir.

 

Şekillerine Göre Çadır Türleri

cadir-turleri-2
Çadır Türleri-2
  • Üçgen Çadır (Ridge Tents): Günlük kamp etkinliklerinde sıklıkla karşılaştığımız çadır türleri genellikle üçgen şeklinde üretilir. Özellikle yaz aylarında sıklıkla kullanılan üçgen çadırlar, taşıma ve kurulum açısından kolaylık sağlasa da bazı türlerinde rüzgâra karşı dayanıksız yapı ve ayakta dururken üçgen tepeli şekil bazen problemlere neden olabilir.
  • Kubbe Çadır (Dome Tents): Günümüzde “Dome” ismiyle anılan ve oldukça yaygın bir kullanım oranına sahip kubbe çadırlar; geniş iç hacmi, rüzgâra karşı dayanıklı yapısı ve üzerinde kar biriktirmemesi gibi nedenlerle tercih edilir. Özellikle son zamanlarda Glamping tesislerinde Dome şeklinde tasarlanmış çadır tiplerine rastlamak mümkündür.
  • Şişme Çadır: Ağır ve pahalı olması nedeniyle sık tercih edilmeyen şişme çadır, şişirilmiş bir malzemeden üretilir.
  • Tünel Çadır: Üçgen çadırların gelişmiş bir versiyonu olan tünel modeller, iç hacmin genişletilmesiyle daha konforlu bir hâle getirilmiştir. Dayanıklı yapısı sayesinde rüzgâra karşı bir olumsuzluğa neden olmayan çadırlar genellikle zor koşullarda kamp yapan dağcılar tarafından tercih edilir.

 

Sezonuna Göre Çadır Türleri

cadir-turleri-3
Çadır Türleri-3
  • Üç Mevsim Çadır: Günümüz kampçılığında en çok tercih edilen çadırlar üç mevsime uygun bir şekilde üretilir. Yaz, sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde kullanıma uygun olan bu modeller, oldukça hafif bir yapıdadır. Bu sayede kurulumu da çok basittir. Tek ve çift tenteli bir şekilde üretilen çadırların yağmur ve kar gibi hafif yağışlara karşı dayanıklılığı olsa da kış kampları için yeterli gelmeyecektir.
  • Dört Mevsim Çadır: Genellikle üç mevsim çadırla aynı özelliklere sahip olan dört mevsim çadırlarda sağlamlık, ısı tutma ve havalandırma gibi özellikler kullanıcıya artı bir avantaj sağlar. Dört mevsim çadırlarda kullanılan poller çok daha sağlam olduğu için bu tip modellerin yüksek irtifada yapılan kış kamplarında kullanılması da mümkündür.
  • Beş Mevsim Çadır: Sert rüzgâr ve kar yağışına dayanıklı bir özellikte üretilen beş mevsim çadırlar “Dağ çadırı” olarak da bilinir. Bu tip çadırların üretiminde kullanılan kalın kumaşlar ısı yalıtımını sağlarken kubbe biçimde üst yapıları sayesinde kar birikimini de ortadan kaldırmaları mümkün. Bu sayede beş mevsim çadırları çok zorlu hava koşullarında bile kamp yaparken kullanabilirsiniz.

 

Çadır Özellikleri Nelerdir?

cadir-ozellikleri
Çadır Özellikleri
  • Doğa Deneyimi: Kampta bir çadırda konaklamanın sağladığı en büyük avantajların başında doğa deneyimi geliyor. Yemyeşil bir doğada gölün dinlendirici sesini dinlediğiniz bir nokta bulup çadır kurduğunuzu düşünsenize? Sadece tek bir anlık düşüncesi bile mutlu eden doğada çadır kampı deneyimi; size kaliteli bir uyku, ruhunuzu yenileyecek nefes egzersizleri ve yıldızlar altında unutulmaz anılar vadediyor. 
  • Özgürlük: Özgürlüğüne düşkün kampçıların vazgeçilmez kamp konaklamasını çadır oluşturuyor. Sadece bir sırt çantasıyla çıkılan yolculuklarda eşlik eden çadır sayesinde dünyanın her yerinde kamp yapabilmeniz mümkün. E tabii, bu özgürlüğü de kim istemez ki?
  • Lüks Tercihler: Çadır konaklama tipleri üretim özelliklerine göre üçgen ya da dome gibi farklı kategorilere ayrılıyor. Özel tesisler tarafından misafirler için sunulan dome ya da glamping çadırlar, lüks dekorasyon özellikleri sayesinde kampçıların her ihtiyacına hitap etmeyi başarıyor. Söz konusu çadırların içinde çoğunlukla yataktan banyoya kadar her türlü gereksinim mevcut. Bu sayede ev konforundan uzaklaşmadan doğanın içerisinde hayalini kurduğunuz çadır kampını yapabilme şansınız bulunuyor.
  • Minimal Boyut: Zaman hızla geçiyor ve kıymetini bilmeye çalıştığımız dünyada küçük şeylerin peşine düşüyoruz. Bunlardan biri de minimalizm. Çadır kampı, günlük yaşamın koşuşturmalı rutinlerinden izole olmuş yapısı sayesinde minimal bir yaşam boyutu sunuyor. Ayrıca kampta kullanacağınız ürünler kısıtlı olduğu için yanınızda çok fazla eşya götürmenize de gerek kalmıyor. Tamamen minimal bir doğa yaşamı, daha ne olsun?
  • Yol Dostu: “Yolda olmak…” Bir kampçı için daha tatmin edici ne olabilir ki? Yolun kazandırdığı deneyimlerle farklı topraklarda yer almak bazen ruhumuza en iyi gelen şey oluyor. Bir seyahate çıkarken çadırı kaptığınız anda kalacak yer probleminiz de ortadan kalkıyor. Dolayısıyla size de yolun ve deneyimlerin tadını çıkarmak kalıyor.
  • Sosyallik: Kampın temasında arkadaşlık ve yardımlaşma yatıyor. Çadırınızın yanında kamp yapan diğer insanları gördüğünüzde selam vermeden duramıyorsanız bizdensiniz. Özellikle sıcacık bir kamp ateşinin başında akşam saatlerinde yapılan sohbetlerin unutulmaz olacağını da söylemeden geçmeyelim.

 

Güncel Çadır Fiyat Karşılaştırması

gecelik-cadir-konaklama-fiyatlari
Gecelik Çadır Konaklama Fiyatları

Kampçılığın özgür hislerini kamçılayan çadır konaklamasında tesislerin gecelik ücretleri kendi çadırınızla gittiğinizde ya da özel çadırları kiraladığınızda farklılık gösteriyor. Aynı şekilde çadır konaklama fiyatları tesislerde düşük, normal ve aktif sezon özelliklerine göre de farklılıklar görmek mümkün. Sizler için çadır konaklama ve kiralamaya özel fiyatları karşılaştırdık. Sahil Kamp İstanbul isimli tesisten alınan 2022 yılına özel fiyat bilgilerine göre kendi çadırınızı geceliği 120 TL'ye kurabilirsiniz. Ayrıca tesisin misafirler için tahsis etmiş olduğu çadırları 400 TL karşılığında kiralayabilirsiniz.

Campalow'da bugün kampında çadırı tercih edenlere özel çadır türleri, özellikleri ve güncel konaklama fiyatlarına değindik. Siz de kampınızı çadırda yapmak istiyorsanız; kendi çadırınızı kurabileceğiniz “Çadır Kamp Alanları” rehberimize ya da “Çadır Kiralanabilir Kamp Alanları” isimli listemize göz atabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir