Bungalow konaklama rehberi

Bungalow konaklama rehberinde; evlerin özellikleri, farklı biçimlerde üretilen bungalow türleri ve genel fiyat aralıklarına değindik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-11-11
Bungalow konaklama rehberi

Kampçılıkta özgürlük ihtiyacı olduğu kadar konfora dayalı istekler de zihnin bir köşesinde bulunur. Özellikle iş hayatı ve günlük yaşamdan uzak kalmadığımız dönemde ev konforunu aratmayacak kampların peşine düşeriz. İşte tam olarak burada konforlu yapısı, minimal tasarımı ve hijyenik temeliyle bungalow kampı dikkat çeker. Mevsim her ne olursa olsun kampçılık aktivitesinde ev konforu vadeden bungalov yapıların popüler olmasıyla birlikte bungalow türleri, konaklama avantajları ve güncel konaklama fiyatları merak ediliyor. 

 

Bungalow Nedir?

19. Yüzyılda Hindistan’ın tek katlı yapıları öncülüğünde uyarlanan bungalow evler, İngiliz sömürge işgali sırasında İngiliz subaylar için Bengal bölgesinde inşa ediliyor. İşgal sırasında İngiliz subaylar, bölge işçilerini Bangla (veya Bangala) adı verilen ve “Bengal’e Ait” anlamını taşıyan daha ekonomik, küçük tek katlı evler inşa etmeleri için kiralıyorlardı. Dönemin Hindistan topraklarında dayanılmaz sıcaklara karşı koruyucu olabilmesi için bungalow evler oldukça korunaklı şekilde dizayn ediliyordu. Geçmişte askeri bir sürecin devamında ortaya çıkan bungalow yapılar özellikle 1900’lü yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nin baskın mimari figürü hâline geldi. Zaman içerisinde tüm dünyada yaygınlaşarak Türkiye gibi turizm konusunda gelişmiş ülkelerin gözde mimari figürü olmaya başladı.

Ev sınırları içerisinde hissedilecek konforun doğanın derinliklerinde de bulunabilmesini sağlayan mini ve sempatik konutlar bungalow olarak adlandırılır. Söz konusu küçük evler, tasarımı ve olanakları noktasında birbirinden ayrılır. Çeşitli mimari görüş açıları çerçevesinde tasarlanan ve dünyada kullanıma başlanan bungalow evler, genellikle şehir gürültüsünden uzaklaşarak doğada izole bir vakit sürmek için tercih edilir. Bu durumda kişiye konfor, ev olanakları ve sessizlik sunan yapıların son zamanlarda önü alınamaz popülerliğine de şaşırmamak gerekir.

 

Bungalow Türleri Nelerdir?

Günümüzde birbirinden farklı mimari tarzlarda üretilmiş 6 çeşit bungalow tipi bulunur. Söz konusu yapılar büyüklüğü, pencere yapısı, eşik özelliği ve çatı görünümleri gibi özellikler çerçevesinde birbirinden ayrılır. Buna göre bungalow türleri; Craftsman, California, Chicago, Mission, Tudor ve Prairie olarak birbirinden ayrılır. 

  • Craftsman Bungalow: Craftsman Bungalow terimi, klasik tarzda inşa edilen minimal yapıları tanımlamak için kullanılır. Söz konusu evler, kiremit bir çatı ve sarkan çatı bölümüne sahiptir.
  • California Bungalow: Tek katlı bungalow tarzı “California” olarak adlandırılır. Bu tarz evlerde açık bir kat planı, eğimli ve sarkan bir yapı hâkimdir. California bungalow evlerini inşa etmek için genellikle tuğla yerine sıva ve ahşap malzemeler kullanılır. Bu özelliğiyle alt yapısında tuğla kullanılan ev tiplerinden ayrılır. Mimarlar Charles Sumner Greene ve Henry Mathis Greene’nin öncülük ettiği California bungalow evleri Güney Kaliforniya'nın iklimine uygun olarak üretildi. 
  • Chicago Bungalow: Genellikle dikdörtgen bir yapıya sahip olan Chicago bungalow evlerin bir bodrum katı bulunur. Bodrum katının üzerine bir buçuk kattan oluşan yapıların merdiven girişi evlerin yan tarafında bulunur. Sokak seviyesinden merdivenle verandaya çıkılan Chicago modellerde çatı penceresi ve kapalı bir ön odaya rastlamak da mümkündür. 
bungalow-turleri-nelerdir-2
Bungalow Türleri Nelerdir-1
  • Mission Bungalow: Mission tarzı bungalow evlerde geniş sarkan saçaklar ve açık kirişler hâkimdir. Bu tip evler genellikle üçgen bir çatı formunda üretilir. Üstelik Mission tarzı yapılarda düz sıva veya plastik dış cephe kaplaması görmek mümkündür. Ayrıca İspanyol tarzı kiremitli bir çatıya sahip olan modelleri de bulunur.
  • Tudor Bungalow: Gelenekse bir bungalov tipiyle çelişen Tudor bungalow evlerinde ayrıntılı kapı, baca ve duvar kaplamaları gibi göz yorabilecek tasarımlar hâkimdir. Orta Çağ mimari tasarımını bungalow basitliğine indiren Tudor yapılarda dik-eğimli üçgen çatılar ve yarı ahşap, uzun ve dar pencerelere rastlamak mümkündür.
  • Prairie Bungalow: Prairie School (üyesi Frank Lloyd Wright dahil) bir grup Chicago mimarının öncülüğünde geliştirilen Prairie bungalow evlerinde çatıya destek vermek için düz baca, zıt duvar malzemeleri ve Prairie tarzı pencere modelleri bulunur.
bungalow-turleri-nelerdir
Bungalow Türleri Nelerdir-2

Bungalow evler kendi içerisinde yapı malzemesi, çatı modeli ve kat özelliğine göre farklı niteliklere ayrılır. Günümüzde kampçıların her mevsim tercih ettiği bungalow evlerin mimarisinde Mission ve Chicago modellerine rastlamak mümkündür.

 

Bungalow Özellikleri Nelerdir?

Bungalow evler, doğanın içerisinde tatilcilere sunmuş olduğu maksimum konfor sayesinde yoğun olarak tercih edilir. Bu yapıların sevilmesinin önünde konforun yanı sıra minimal boyut, ilgi çekici tasarım, pratik kullanım ve denge gibi özellikler de yer alır. Kullanıcıların gün geçtikçe daha fazla rağbet göstermeye başladığı ilgi çekici bungalow evlerin başlıca özellikleri minimal boyut, denge, saçaklı ön eğim, pencereler ve açık kat planları olarak sıralanır.

bungalow-ozellikleri-nelerdir
Bungalow Özellikleri Nelerdir
  • Minimal Boyut: İlgi çekici bungalow yapılar genellikle tek katlı minimal bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra farklı tip mimari özelliğe sahip yapılarda bodrum katın üzerinde bir ya da bir buçuk katı bulan temeller olabilir. Bu tarz yapıların minimal boyutuyla gün geçtikçe daha fazla dikkat çekmesini sağlayan en büyük etken de sadelik ve doğaya dönüşü çağrıştıran düşüncesi olabilir.
  • Denge: Bir bungalow evin en önemli özelliklerinden biri mutlaka dengede durabilmesidir. Bir evin ön kısmı simetrik olmasa bile belli bir denge üzerine kurulması gerekir. Örneğin Craftsman bungalovunun sundurması kapalı bir yapıda olmasa bile kare biçimde destek sütunlarıyla denge sağlanır.
  • Saçaklı Ön Eğim: Bu tarz yapıları klasik evlerden ayıran en temel özelliklerden biri de saçaklı ön eğimde yer alan çatı ile örtülü bir veranda bölümüdür. 
  • Pencereler: Biçim ya da mimari anlayışı her ne olursa olsun bungalow evlerin içine güneşi alacak birçok pencereye sahip olması kaçınılmazdır.
  • Açık Kat Planları: Klasik evlerde bir koridorla birbirine bağlanan odalar bungalow yapıların açık kat planı sayesinde bir bağlantıya ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla odadan odaya geçiş mümkündür. Bu durum da evleri göründüğünden daha konforlu ve pratik bir hâle getirir.

 

Güncel Bungalow Fiyat Karşılaştırması

Her sektörde olduğu gibi bungalow kampçılığında da güncel fiyatlar normal, aktif ve düşük olmak üzere üç farklı zaman diliminde incelenir. Normal kampçılık sezonu Mayıs ayından başlar ve Ekim’e kadar devam eder. Aktif dönem ise genellikle havaların ısınarak tatil sezonunun başladığı Temmuz-Eylül aylarını kapsar. Düşük sezon ise havaların yavaş yavaş soğuyarak yerini sonbaharın izlerine bıraktığı Ekim-Nisan ayları söz konusu olur. Aynı zamanda bungalow konaklama fiyatları evin sunduğu hizmet ve büyüklüğe göre de değişir. Örnekler üzerinden değerlendirecek olursak:

kas-joy-glamping-bungalow-konaklama-ucretleri
Kaş Joy Glamping Bungalow Konaklama Ücretleri
guncel-bungalow-fiyat-karsilastirmasi
Güncel Bungalow Fiyat Karşılaştırması

Sahil Kamp İstanbul tesisinden alınan bungalow fiyat örneklerine göre Orman Koza Bungalow türünde nevresim takımı, yastık, ısıtıcı ve aydınlatma gibi hizmetler ortalama 700 TL'lik bir fiyatla sunuluyor. Aynı şekilde tesiste 1700 TL'ye daha kapsamlı hizmetlerin sunulduğu Ahşap Ev Bungalow seçeneği de bulunuyor. Çeşitli kamp tesislerinde farklı bungalow tipleri ve hizmetlerine göz atmak için Campalow olarak düzenlediğimiz "Bungalow Kamp Alanları" rehberimizi değerlendirebilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir