Bodrum gezi rehberi

Bodrum gezi rehberinde ulaşım rotası, yemek alternatifleri, konaklama imkânları, hediyelik seçenekleri ve aktivitelerden bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-02-25
Bodrum gezi rehberi

Güneşin en sıcak yüzü kendini göstermeye başladığı zaman huzur ve eğlenceyi bir arada bulabileceğimiz keyifli rotaların peşine düşeriz. Üstelik bu rotalarda bulmuş olduğumuz kapsamlı konaklama alternatifleri, lezzetli yemek seçenekleri ve eğlenceli gece hayatı gibi faktörler şehir gezimize değer katmaya yeter de artar bile. Hayalleri çok önceden kurulan bir tatil için yola çıktığımızda eğlence, konfor ve huzuru bulabileceğimiz gözde rotaların başında Bodrum geliyor. Mandalinanın turuncusundan enerji alan Bodrum, Muğla’nın en popüler ve gözde turizm rotası olarak biliniyor. Gündüz vakti doğanın dinginliğiyle birleşen gece eğlenceleri Bodrum şehrini bir tatil için vazgeçilmez rotalardan biri hâline getiriyor. Üstelik bu güzel şehir, varlığıyla pek çok tatil ve geziyi anlamlı kılarken yaz şarkıları ve magazinlerde de yer almayı başarıyor. Doğanın dingin ve sokakların eğlenceli renkleriyle harmanlanan Bodrum’da konaklayabileceğiniz pek çok kamp tesisi de bulunuyor. Bunun için daha önce hazırladığımız “Bodrum'da ücretli ve ücretsiz 20 kamp alanı” rehberine göz atabilirsiniz. Bugün rotasını Ege’nin Muğla şehrinden çeviremeyip Bodrum’a gönül verenlere özel bir Bodrum gezi rehberi hazırladık. Rehberde Bodrum şehrine ulaşım, uygun tarihler, yemek alternatifi, kamp rotası, aktivite, plaj önerisi ve hediyeliklerden bahsettik. Dilerseniz birlikte değerlendirelim.

 

Bodrum Gezi Rehberi

Bodrum’a Nasıl Gidilir?

bodrum-ulasim
Bodrum Ulaşım

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinde liste başını göğüsleyen Bodrum, üç tarafı Ege deniziyle çevrili bir yapıya sahip. Dolayısıyla pek çok koydan oluşan ve bir yarımada yapısına sahip Bodrum gezi rehberinde ulaşım alternatifleri de çok merak ediliyor. Eğlencenin has renkleriyle harmanlanmış Bodrum’a ulaşım Türkiye’nin farklı noktalarından hava yolu, deniz yolu ve kara yolu vasıtasıyla sağlanabiliyor. İlçe giriş noktasında yat limanı ve bir otogar bulunan Bodrum, Muğla’nın Milas şehriyle de aynı havalimanı bağlantısını kullanıyor. Milas’ta yer alan havalimanıyla merkez noktası arasında 35 km’lik bir mesafe bulunan Bodrum; İstanbul’a 790 km, İzmir’e 250 km, Ankara’ya 715 km ve Bursa’ya 550 km uzaklık bağlantılarına sahip. Dolayısıyla şehrin tatilcilere kolaylık sağlayan özelliklerinden biri de ulaşım rotası yönünde oluyor. Şehre ulaşım alternatiflerinin detayları da şu şekilde sıralanıyor.

  • Bodrum’a kara yolu ulaşımı: İstanbul şehir merkezinden yola çıktığınızda Bodrum’a hem toplu taşıma hem de özel araç vasıtasıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Tercihiniz özel araç olduğunda yolculuk yaklaşık olarak 7 buçuk saat sürecektir. İstanbul merkezinden özel araçla Bodrum’a gelmek için O-5 ya da E87 rotası üzerinden devam edebilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma kullandığınızda da İstanbul-Bodrum otobüs biletlerine göz atabilir ve şehre geldiğinizde ilçe girişinde bulunan otogardan kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.
     
  • Bodrum’a hava yolu ulaşımı: Farklı hava yolu firmaları tarafından düzenlenen uçuş seferleri sayesinde her gün İstanbul’dan Bodrum’a yaklaşık 1,5 saatlik bir süre içerisinde ulaşabilirsiniz. Milas-Bodrum Havalimanına geldiğinizde de taksi, araç kiralama ya da MUTTAŞ ve HAVAŞ servislerini kullanarak ilçe merkezine varabilirsiniz.
     
  • Bodrum’a deniz yolu ulaşımı: Bodrum’a Muğla’nın Datça ilçesinden hareket eden feribot seferleriyle ulaşabilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde gezi rotanızı değiştirmek isterseniz Bodrum’dan kalkarak Yunanistan’ın Rodos ya da Kos Adası’na doğru hareket eden düzenli feribot seferlerini kullanabilirsiniz. Aynı şekilde Bodrum’dan Datça’ya geçerken aracınızla da feribot seferlerini tercih edebilirsiniz.

 

Bodrum’a Hangi Aylarda Gidilir?

bodrum-yaz-aylari
Bodrum Yaz Sezonu (Mehmet Belet)

Muğla’nın popüler rotası Bodrum’a giderken en doğru zamanı tercih etmek için öncelikle bir gidiş sebebi belirlemeniz gerekiyor. Bodrum’a gitme nedeniniz kültürel bir tarihi keşfetmekse sıcakların tam olarak yerleşmediği Mayıs, Haziran ve Eylül aylarını tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde Muğla’nın yakıcı sıcaklarına denk gelip gezinizde birçok zorluk çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra Bodrum’a gidiş nedeniniz deniz-güneş-kum üçlüsünü yakalayacağınız bir yaz tatiliyse mutlaka en sıcak ayları öneriyoruz. Temmuz ve Ağustos ayı gibi sıcaklığın doruğa ulaştığı dönemlerde Bodrum’a giderek sıcacık bir denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca bölgede Ekim ayının ortasına kadar denize girildiği için daha sakin bir dönem tercihi için Eylül ayını da seçebilirsiniz.

 

Bodrum’da Ne Yenir?

bodrum-mandalinasi
Bodrum Mandalinası (Alexandr Popadin)

Ege’nin oldukça faydalı ve lezzetli otlarıyla anlam kazanan Bodrum mutfağında denemeden dönmemeniz gereken birçok farklı tat bulunuyor. Şehrin vazgeçilmez lezzetleri arasında atmosfere de büyüsünü bulaştıran eğlenceli turuncusuyla mandalina yer alıyor elbette. Üstelik bu mandalinalar sadece meyve yapısının yanı sıra büyüleyici kokusunu verdiği reçelleriyle de karşımıza çıkıyor. Bodrum’un en meşhur lezzetleri sırasını Kabak Çiçeği Dolması, Otlu Börek, Sebzeli Döner ve Çökertme Kebabı takip ediyor.

Bodrum mutfağında ün kazanmış Çökertme Kebabı; çıtır patates, sarımsaklı yoğurt ve jülyen doğranmış etlerle birleştiğinde büyük küçük kimsenin hayır diyemeyeceği eşsiz bir lezzete davet ediyor. İlçede yer alan pek çok restoran menüsünde Çökertme Kebabına rastlayabilirsiniz. Bodrum’a kebabın hakkını vererek lezzeti doruklara çıkaran bir mekân tavsiyesi olarak Müskebi Mahallesi’nde yer alan Eşraf BarGrill ve Kumbahçe Mahallesi’nde Ada Kumbahçe tesisini önerebiliriz.

Bodrum’un keşfedilmesi gereken büyüleyici lezzetleri listesinde bir diğer sırayı Sebzeli Döner alıyor. Lezzetli etler arasına yerleştirilmiş sebzelerle eşsiz bir tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Bodrum’un en iyi Sebzeli Dönerlerinden birini de çıkış noktası olarak bilinen barlar sokağındaki Şirin Döner’de yiyebilirsiniz. “Bodrum’da ne yenir?” sorusunu Ege’nin muhteşem otlarına değinmeden bitirmek olmaz elbette. Bodrum’da Ege mutfağının olmazsa olmazı Turp Otu, Deniz Börülcesi, Cibes, Hardal Otu, Tilkişen, Ebegümeci gibi otları neredeyse her mekânın sofrasında görebilirsiniz.

 

Bodrum’da Nerede Kamp Yapılır?

bodrum-wanderheaven-kamp-alani
Bodrum Wanderheaven Kamp Alanı

Ege’nin masmavi dokusu ve eğlencesi bitmek bilmeyen sokaklarını keşfedeceğiniz Bodrum’da günü sonlandırabileceğiniz pek çok kamp tesisi mevcut. Üstelik Bodrum kamp alanlarında konforlu hizmet detaylarıyla buluştuğunuz gibi alternatif konaklama seçeneklerine de rastlayabilirsiniz. Bodrum’da kamp yapabileceğiniz tesisler listesinde önerimiz ilk etapta Bodrum Wanderheaven Kamp Alanı yönünde olacak. Gümüşlük bölgesinde yer alan özel tesiste çadırla konaklayabilir ya da Tiny House ve Bungalow gibi yapıları kiralayabilirsiniz. Mandalina ağaçları altında kurulmuş özel tesiste tüm yılın biriken yorgunluğunu bir kenara bırakıp huzuru hissedebileceksiniz. Üstelik kamp alanında sunulan birbirinden kapsamlı plaj, otopark ve restoran gibi hizmetler sayesinde her ihtiyacınız için kısa sürede çözüm bulabilirsiniz. Tesiste günün yarısını eğlenceli bir hâle getirmek için de Gümüşlük sokaklarını keşfedebilir, langırt-dart oynayabilir ya da lezzetli bir barbekü deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bodrum’da kamp yapmak isteyenler için bir diğer tesis önerimiz de Bungalow Bodrum olacak. Gerenkuyu Caddesi’nde hizmet veren Bungalow Bodrum tesisinde aradığınız ev konforunu eksiksiz şekilde hissedebileceğiniz olanaklarla buluşabilirsiniz. Beş yıldızlı otel konforunu aratmayan Bungalow Bodrum’da ev yapıları iki ve tek kişilik olarak düzenlenmiş. Üstelik odaların içinde klima, yatak, lavabo, duş ve benzeri kapsamlı olanaklar da mevcut. Dolayısıyla tesiste hem evlerin içi hem de dışında konforlu hizmet tercihleriyle buluşabiliyorsunuz. Ayrıca günün geri kalanında yaz aktivitelerine vakit ayırmak için de tekne turu, yüzme, dalış ve olta balıkçılığı ve safari turu yapabilirsiniz. Muğla bölgesinde daha kapsamlı bir arama için “Muğla kamp alanları rehberini değerlendirebilirsiniz.

 

Bodrum’da Hangi Aktiviteler Yapılır?

zeki-muren-muzesi
Zeki Müren Müzesi (Mert Guller)

Muğla’nın eşsiz rotası Bodrum gezi rehberinde günü oldukça keyifli geçirebileceğiniz pek çok aktivite imkânı mevcut. Şehirde yapabileceğiniz aktivite türlerini doğa ve şehir keşfi olarak iki kategoriye ayırabilirsiniz. Bodrum’un büyüleyici doğasını keşfederken yapabileceğiniz aktiviteler genellikle olta balıkçılığı, tekne turu, ATV sürüşü, cip ve at safari turları, yüzme, plaj keyfi, trekking ve fotoğrafçılık olarak sıralanıyor. Üstelik Bodrum’un ses getiren popüler Beach Club’larında kendinizi özel hissedebileceğiniz kıymetli saatler geçirme şansınız da bulunuyor. Gün içerisinde vaktinizi plaj bölgesinde geçirdiğiniz gibi Bodrum merkez ya da Gümbet çıkışlı tekne turu seferlerine de göz atabilirsiniz. Sabah sularında başlayarak güneşin batışıyla sona eren tekne turları sayesinde Bodrum çevresinde bulunan büyüleyici pek çok koy maviliğini keşfetme fırsatı bulabilir veya eşsiz sularda yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bodrum’un kültürel güzelliklerini keşfetmek isteyen tatilciler için de gezip görülecek pek çok alternatif bulunuyor. Öncelikle Bodrum Kent Merkezi’ne geldiğinizde İskele Meydanı’ndan başlayarak ve Kumbahçe mahallesinin sonuna dek süren Cumhuriyet Caddesi’ni keşfedebilirsiniz. Aynı şekilde Bodrum’un köklü tarihine doğru bir keşif için Bodrum Kalesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Mausoleion, Bodrum Antik Tiyatro ya da Bodrum Marina Yacht Club gibi rotaları ziyaret edebilirsiniz. Bodrum sokaklarına kültürel bir gezi için ayak bastığınızda baktığınız her noktada eşsiz bir tarih olduğu için yanınızda mutlaka fotoğraf makinesi taşımanızı tavsiye ederiz. Üstelik tarihi güzellik ve eşsiz sokaklar içerisinde gezerken mandalina ağaçlarına denk gelip büyüleyici bir kokuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bodrum deyince Zeki Müren’in o nostaljik rüzgârına değinmeden geçmek olmaz. Türk sanat tarihinin nam-ı diğer “Sanat Güneşi” Zeki Müren, Bodrum’un kültür dolu sokakları için özel bir anlam ifade ediyor. Müren’in vefatından sonra hayatının son dönemlerini geçirdiği Bodrum’daki iki katlı evi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek bir müzeye dönüştürülmüş. 8 Temmuz 2000 yılından beri Zeki Müren ve sevdiklerini buluşturan ünlü Zeki Müren Müzesi’nde sahne kostümleri, aldığı ödüller, kendi yaptığı tablolar, hayran mektupları, plak ve takılar sergileniyor. Bir müze hâline getirilen evin ön bahçesinde de Zeki Müren’in uzun yıllar boyunca kullandığı arabası ve mikrofonlu bir bronz heykeli yer alıyor. Zeki Müren’in sanat yaşamını sembolize eden bu büyüleyici müzeyi Bodrum gezi rehberine mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz.

 

Bodrum’da Eğlence Hayatı Nasıl?

bodrum-mandalin-sound
 Bodrum Mandalin Sound

Muğla’nın gözde rotası Bodrum’dan bahsederken dolu dizgin gece hayatına değinmemek olmaz elbette. Eğlence dozu yükseldikçe sokaklara dek taşan Bodrum’un eğlence mekânlarında adeta günlük hayattan sıyrılacağınız keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bodrum’un gündüz vakti doğal güzelliği akşam çöktüğünde yerini mekânlardan yükselen son ses müzik ve keyifli aktivitelere bırakıyor. Üstelik ışık gösterileriyle birleşen plaj partileri ve canlı müzik etkinlikleri Bodrum’u en seçkin tatil rotası yapmaya yetiyor. Bodrum’da eğlence hayatı marinaya bakan güverte barları, ünlü sanatçıların sahne aldığı gece kulüpleri ve müzik sesinin hiç kısılmadığı mekânlarda şekilleniyor. Bodrum’un en popüler gece mekânları listesinde de Gekko Cocktail & Whisky Karpuz Bar, Moonlight, Mandalin Sound, Kâtip Cocktail Bar, Maça Kızı, Marina Yacht Club yer alıyor.

Bodrum’da gece hayatı dediğimizde bir simge hâline gelen Mandalin Sound isimli mekân göze çarpıyor. Bodrum’un ilçe merkezinde bulunan Barlar Sokağı’nın gözde merkezi Mandalin Sound mekânında ünlü sanatçılar Bodrum Kalesi manzarası karşısında konser veriyor. Üstelik tesisin şık dekorasyonu ve denize sıfır özelliğiyle eğlenirken lüks bir tercih yapabilirsiniz. Bodrum’un eğlence hayatı için gözdeleşen bir diğer mekân da Marina Yacht Club. Bodrum ilçe merkezine 1 km’lik kısa bir mesafede yer alan Yacht Club, yat limanı ve Bodrum Kalesi manzarasıyla hem eğlence hem de lüks tercihlerinize hitap etmeyi başarıyor. Yılın belirli dönemlerinde DJ performansıyla eğlenceli anlara sahne olan mekânda Bodrum’un ünlenmiş gece hayatını kaliteli bir tercihle taçlandırabilirsiniz.

 

Bodrum’da Nerede Denize Girilir?

bodrum-cennet-koyu
Bodrum Cennet Koyu (Joydeep Sengupta)

Ege’nin sakin sularını keşfetmenizi sağlayan Bodrum gezi rehberinde denize girebileceğiniz büyüleyici pek çok rota mevcut. 215 kilometre uzunluğunda büyüleyici sahiliyle birçok koya ev sahipliği yapan Bodrum’da denize girme noktasında bir kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Hayal ettiğiniz bir tatili gerçeğe dönüştürürken kafa karışıklığını geride bırakmak için Bodrum’da hem deniz hem güneşin enerjisini keşfedebileceğiniz koyları ziyaret edebilirsiniz. Bodrum’da denize girebileceğiniz en güzel koyların başında Yalıçiftlik Kargıcak Koyu, Göktürkbükü Cennet Koyu, Yalıkavak Küdür Koyu, Akyarlar Karaincir Koyu ve Ortakent Yahşi gibi bölgeler yer alıyor. Bunun yanı sıra Bodrum’da denize girebileceğiniz eşsiz sahil şeritleri için Gümüşlük, Turgutreis, Bitez, Yalıkavak ve Güvercinlik gibi bölgeleri ziyaret edebilirsiniz. Bu plajlarda şezlong ve şemsiye kiralayarak güneşin eşsiz enerjisini keşfedebilirsiniz. Üstelik enerjisi hiç eksilmeyen plajlarda yüksek ses müzik, keyifli aktiviteler ve yarışmalarla kendinizi oldukça dinç hissedebilirsiniz.

 

Bodrum’dan Ne Alınır?

bodrum-sandaleti
Bodrum Sandaleti (Adam Jang)

Bodrum gezi rehberinde eğlenceli renklere bürünmüş sokakları gezerken bu deneyimi ölümsüz kılmak ya da sevdiklerinize de yaşatmak için hediyeliklere başvurmak isteyebilirsiniz. Bodrum yöresini her zaman hatırlatacak ölümsüz bir hediye almak isterseniz Otantik Halı, Etnik Kıyafetler, Bodrum Sandaleti, el yapımı kolyeler ve Su Kabağı Lambası modellerine göz atabilirsiniz. Ayrıca yöre halkının el işçiliğiyle geliştirmiş olduğu heykel, seramik vazo ve tabakları da satın alabilirsiniz. Bodrum’a gelip mandalinadan nasibini almamak da olmaz elbette. Bodrum’da mandalinanın her türlü lokum, reçel ve sabun gibi alternatiflerini deneyerek satın alabilirsiniz.

Bodrum’dan ne alınır?” sorusuna bizim cevabımız Bodrum Sandaleti yönünde olacaktır. Ali Güven Usta’nın 1966 yılında Bodrum’a gelen yabancı arkeologların ayağında görerek özendiği ve yeniden ürettiği sandaletler, o günden bu yana ilçenin klasik bir sembolü hâline gelmiş. Yıllardır Hollywood filmlerine de konu olan Bodrum Sandaleti’ni pek çok mağazada bulabileceğiniz gibi yıllardır hizmet veren Sur Sandalet isimli mağazadan satın alabilirsiniz.

 

Campalow’da haftalık olarak düzenlediğimiz şehir gezi içeriklerinde “Bodrum gezi rehberi” içeriğimizin sonuna geldik. Rehberde Bodrum’da bulunan kamp alanları ve aktivitelere dair daha fazla bilgi edinmek için “Bodrum kamp alanları” listesinden aktivite ve hizmet sınırlaması yaparak dilediğiniz tercihlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca aynı yöntemi “Muğla kamp alanları” için de uygulayarak bölge üzerine kapsamlı bir arama gerçekleştirebilirsiniz. Uzun süredir hayalini kurduğunuz bir Bodrum gezi rehberi için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir