Beyaz bir deneyim: Karda kamp nasıl yapılır?

Bugün sizler için; bembeyaz bir düşün içerisinde adeta büyüleneceğiniz karda kamp yapmanın püf noktalarını araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-31
Beyaz bir deneyim: Karda kamp nasıl yapılır?

Pencereden süzülen bembeyaz kar tanelerini gördüğümüzde sıcacık kahvemizi alıp kitabın başına geçmekten daha güzel ne olabilir ki? Kar yağışı sizde de romantik ve heyecanlı duyguları uyandırıyor ise bizdensiniz. Özellikle bembeyaz bir pamuğu andıran kar yağışı başladığında kampçıların da heyecanı dur durak bilmez. Her mevsimde kamp paha biçilemez bir heyecan uyandırsa da özellikle kış ayında verdiği keyfi anlatmaya kelimeler yetmez. Üstelik kamp deneyimine sahipseniz; yoğun kar yağışında küçük bir kaçamağın verdiği keyfi uzun süre unutamayacaksınız. Bugün sizler için; karda kamp yapmanın püf noktalarını araştırdık. Gelin, bu heyecanlı deneyime birlikte göz atalım.

Karda Kamp

Karda Kamp Nasıl Yapılır?

Doğru Çadır Seçimi

Unutulmaz bir kar kampına imza atmak için öncelikle doğru çadır seçimi yapmanız gerekir. Bunun için hem rüzgâr hem de kar yağışına dayanıklı 4 mevsim çadırlarını tercih edebilirsiniz. Kış ve sonbahar mevsimine uygun biçimde üretilen 4 mevsim çadırların güçlü direkleri bulunur. Bu sayede çadırın daha fazla kar yükü taşıması mümkün hâle gelir. Kış kampında vaktin büyük bir çoğunluğunu geçireceğiniz çadır tercihinde dikkat etmeniz gereken birçok kriter bulunur. Hayat kurtarıcı nitelikte çadır seçim kriterleri şu şekilde sıralanır:

  • Karla kaplı bir kış kampında yaz deneyiminden daha fazla eşyaya ihtiyacınız olabilir. Üstelik kamp ekipmanlarının büyük bir çoğunluğunu korumak için çadır içinde muhafaza edebilirsiniz. Bunun için satın aldığınız çadırın; hem konforlu bir konaklama hem de eşya muhafazası sağlayacak kadar geniş iç hacme sahip olması gerekir.
  • Kış kampında kar ve yağmur taneciklerinin çadır içine girmemesi için kullanılan kumaşın mutlaka su geçirmez özelliğe sahip olması gerekir.
  • Satın alacağınız bir çadırın üst bölümünde mutlaka çatı hatları olması gerekir. Aksi hâlde karlar, çadır üzerinde birikir ve bir süre sonra damlacık olarak içeri nüfuz etmeye başlar. 
Kar Kampı

Yer Seçimi

Büyüleyici bir kar yağışının ruhumuzda bıraktığı heyecan somut bir hâle bürünebilir. Yoğun karla kaplı bölgeler erimeye başladığında altında yatan sürprizleri bilemezsiniz. Bunun için karlı bölgede çadırı kurmadan önce zeminin düzlüğü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aynı zamanda kar yağışının yoğun olduğu bir kamp için mekân seçerken dikkat etmeniz gereken kriterler şu şekildedir:

  • Çığ tehlikesi bulunan yerlerden olabildiğince uzakta çadır kurun.
  • Ağaçlardan sarkan ve çadırın üstüne devrilebilecek ölü ağaç dallarından uzaklaşın.
  • Göl ve nehir kıyıları genellikle soğuk bir havaya sahiptir. Bu nedenle çadırınızı kurarken göl ve nehir kenarlarından olabildiğince kaçının.
  • Rüzgârın çadırı sarsıp devirebileceği açıklık ya da tepe bölgelerden uzak durun.
  • Çadırınızı güneşin yoğun olduğu güney bölgelerinde kurmaya çalışın.
Çadır

Çadır Kurmak

Kar bölgesinde kamp her ne kadar keyifli olsa da değişen koşullardan ötürü dikkat gerektirebilir. Kar yağışının yoğun olduğu bir bölgede çadır kurmadan önce düz ve engebesiz bir zemin seçmelisiniz. Daha sonra çadırınızı rüzgâra karşı 90 derecelik açı oluşturacak şekilde kurmalısınız. Böylece yıkıcı ve yoğun rüzgârların çadırınıza yönelik zararını ortadan kaldırabilirsiniz. Çadırı kurduktan sonra kenarlara kar yığarak oldukça sağlam bir konaklama imkânına erişebilirsiniz. 

Çadır Kurmak

Sıcak Kalabilmek

  • Hayalleri süsleyen bir kar kampında belki de en çok zorlanacağınız konular arasında vücudunuzu sıcak tutmak yer alır. Sıcaklığın sıfırın altına düştüğü bir havada vücudunuzu sıcak tutmak için çeşitli püf noktaları dikkate alabilirsiniz. Vücudunuzu sıcak tutmak ve üşümeyi önlemek için;
  • Gece yatarken çadırın içine girdiğinizde tok olduğunuzdan emin olun. Böylece vücudun daha fazla ısınmasını sağlayabilirsiniz.
  • Vücudunuzu sıkarak kan dolaşımını engelleyen bileklik ve çorap gibi eşyaları üzerinizden çıkarın.
  • Çadırın içine girmeden önce vücudun enerji salgılamasına yardımcı olan fiziksel hareketleri yapın. Böylece kısa sürede ısınabilirsiniz.
  • Gün içerisinde tuvaletinizi tutmamaya özen gösterin. Tuvaletiniz olduğunda vücudunuz sürekli sıvıyı tutmak üzere efor sarf edecektir. Bu nedenle kamp esnasında üşümeye maruz kalabilirsiniz. 
  • Gün içerisinde nem ve ıslaklığa maruz kalan kıyafetleri gece uyurken mutlaka değiştirin. Böylece gece boyunca sıcak ve kuru kalabilirsiniz.
Çadır

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir