Ayvalık gezi rehberi

Ayvalık gezi rehberinde ulaşım rotası, yemek alternatifleri, konaklama imkânları, hediyelik seçenekleri ve aktivitelerden bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-11
Ayvalık gezi rehberi

Tatil eşyalarını hazırlayıp keyifli bir yola koyulduğumuzda hayalimizi süsleyen varış rotalarının başında Ege Bölgesi geliyor. Ege’nin zeytin kokulu sokaklarının bittiği yemyeşil bir doğa ve masmavi gökyüzü birleştiğinde her seyri adeta büyülü bir hâle getirmeye yetip artıyor. Ege’nin her bir köşesi cenneti andıran kartpostallık bir görüntüye sahne olurken sokaklarını süsleyen tarihi güzellikler de kültürel bir keşfi vazgeçilmez kılıyor. Uzun süre hayalleri süsleyen bir Ege gezi rotası için tatilcilerin vazgeçilmez hedeflerinin başında Balıkesir bölgesi geliyor. Ege’nin eşsiz rotası Balıkesir’de ruhen dinç hissedebileceğiniz bir doğayı keşfederken her noktasında geçmişe dair izlere rastlayabileceğiniz butik dükkanlar da mevcut. Balıkesir’in şirin ilçelerinden Ayvalık ise Kuzey Ege deyince vazgeçilmez rotaların başında geliyor. Sakinlik arayanların eşsiz rotası Ayvalık’ta tarihi ve doğal güzellikleri keşfetme fırsatı bulabileceğiniz pek çok gezi noktası mevcut. Üstelik Ayvalık gezi rotasını keşfederken masmavi Ege denizinde özgürce yüzmenin de keyfini çıkarabilirsiniz. Ayvalık şehrinin gizli kalmış güzelliklerini keşfederken gelişmiş hizmet olanakları ve kapsamlı konaklama alternatifleriyle buluşacağınız kamp alanlarını da bulabilirsiniz. Ayvalık gezi rehberinizi anlamlı kılacak kamp alanlarını bulmak için daha önce hazırladığımız “Ayvalık’ta ücretli ve ücretsiz 14 kamp alanı” isimli rehberi değerlendirebilirsiniz. Her hafta sizin tercihlerinizle yön verdiğimiz yemek alternatifi, kamp tesisleri, eğlence hayatı, plaj ve hediyelikler konularında birtakım soruları cevapladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık’a Nasıl Gidilir?

ayvalik-ulasim
Ayvalık Ulaşım

Mavinin cenneti Balıkesir’in Ayvalık ilçesine doğru yola çıktığınızda yolculuk rotanız için toplu taşıma ya da özel aracı tercih edebilirsiniz. Ayvalık’a giderken tercihiniz toplu taşımadan yana olacaksa da pek çok ulaşım alternatifi sizi karşılıyor. Ayvalık’a giderken hava yolu, deniz yolu ve kara yolunu kullanabilirsiniz. Ayvalık’ın İstanbul’a 423 km, Ankara’ya 680 km, Bursa’ya 280 km ve Balıkesir şehir merkezine yaklaşık 128 km’yi bulan bir mesafesi mevcut. Bu mesafeler neticesinde Ayvalık ilçesine kara yoluyla İstanbul’dan 5 buçuk saat, Ankara’dan 8 saat, Bursa’dan 3 buçuk saat ve Balıkesir şehir merkezinden 1 saat 50 dakikayı bulan bir sürede ulaşabilirsiniz. “Ayvalık’a nasıl gidilir?” sorunuza özel ulaşım noktasında kara yoluyla birlikte hava yolu ve deniz yolu gibi farklı alternatifleri de değerlendirebilirsiniz. 

  • Ayvalık’a kara yolu ulaşımı: Ayvalık, haritadaki merkezi konumu sayesinde pek çok şehirden kara yoluyla kolay ulaşım imkânı sunuyor. Bu sayede Ayvalık’a gidiş rotasında kara yolunun en sık tercih edilen yöntemlerden olduğunu söyleyebiliriz. Ayvalık’a kara yoluyla ulaşmak için öncelikle çeşitli şehirlerden düzenli seferi bulunan otobüsleri tercih edebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirden otobüse bindiğinizde 150 Evler Mahallesi mevkiinde bulunan Ayvalık Otogarı’nda inebilirsiniz. Varış noktası için Balıkesir Otogarı’nı tercih ederseniz de yolculuk sonunda düzenli seferi bulunan Ayvalık ilçe minibüslerini kullanarak hedefe kolayca varabilirsiniz. Ayvalık’a giderken kullanabileceğiniz bir diğer ulaşım alternatifi de tren yolu. TCDD’nin Mavi Tren seferleriyle İzmir-Eskişehir hattına binerek Balıkesir durağında inebilirsiniz. Tren garına indikten sonra aktarma otobüsleriyle Ayvalık’a kolayca ulaşabilirsiniz.

     
  • Ayvalık’a deniz yolu ulaşımı: Ayvalık ilçesine ulaşımda tercih edebileceğiniz hem etkileyici hem de kolay ulaşım yöntemlerinden biri de deniz yolu. İstanbul’dan Ayvalık’a giderken Yenikapı ve Bostancı’dan hareket eden deniz otobüslerini kullanarak yaklaşık 2 saat içerisinde Bandırma’ya geçebilirsiniz. Ardından 3 saati bulan bir yolculuk sonunda Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca Midilli Adası’ndan hareket eden feribot ve deniz otobüsleriyle de Ayvalık ilçesine yaklaşık 2 saat içerisinde varabilirsiniz.

     
  • Ayvalık’a hava yolu ulaşımı: Her şehirde olduğu gibi Balıkesir’in Ayvalık ilçesine de ulaşımda kolaylık sağlayan yöntemlerin başında hava yolu geliyor. Bulunduğunuz şehirdeki havalimanına giderek Balıkesir yönünde hareket eden uçak seferlerini tercih edebilirsiniz. Balıkesir Kocaseyit Havalimanı’na geldiğinizde yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunan ilçeye taksi ya da dolmuş gibi imkânlarla ulaşabilirsiniz.

Ayvalık’a giderken ulaşım alternatiflerinden tercihiniz hangisi olursa olsun maviliği keşfedeceğiniz bir serüvene doğru yola çıkabilirsiniz. Ayvalık yolunda görmüş olduğunuz güzellikler sayesinde yol her ne kadar uzun olsa da çok keyifli geçeceğini söyleyebiliriz. 

 

Ayvalık’a Hangi Aylarda Gidilir?

ayvalik-yaz-sezonu
Ayvalık Yaz Sezonu (Mert Kahveci)

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin tatilciler tarafından favori bir rota olmasının başlıca nedenlerinden biri de bunaltmayan sıcakları oluyor. Ayvalık’ta her ne kadar Akdeniz iklimi hâkim olsa da Kaz Dağları’ndan düzenli olarak gelen imbat ve meltem rüzgârları, bunaltıcı sıcakların yaşanma ihtimalini ortadan kaldırıyor. İlçede çok yüksek ve bunaltıcı bir sıcaklık düzeyi görülmediği için sakin bir tatil rotası için Ayvalık şehrini güvenle tercih edebilirsiniz. Ayvalık’ın sahip olduğu iklim özellikleri neticesinde tatil hayalleriniz arasında denize girmek varsa gidiş tarihinizi haziran ve eylül ayları arasında belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kış tatillleri için de sık tercih edilen Ayvalık’ta kış mevsimi ılık ve yağışlı geçiyor. Dolayısıyla kışın da dinlendirici bir kaçamak için nisan-mayıs ya da ekim-kasım aylarında Ayvalık’ı ziyaret edebilirsiniz.

 

Ayvalık’ta Ne Yenir?

ayvalik-tostu
Ayvalık Tostu (Yemek.com)

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi doğal ve kültürel güzelliklerinde olduğu gibi yemeklerinde de farklı lezzetlere yer veriyor. Ayvalık lezzetlerinde en belirgin olarak yöresel tatlar, Yunan mezeleri ve deniz mahsullerine rastlayabilirsiniz. Ayvalık ilçesinin vazgeçilmez yöresel lezzetlerinin başında Ayvalık tostu, sakızlı dolma, lor tatlısı, girit leblebisi ve papalina gibi alternatifler geliyor. Bu noktada Ayvalık restoranlarının menüsünü süsleyen pek çok lezzet bulunsa da rotaya vardıktan sonra yemeden ayrılmamanız gereken ilk aperatifin başında “Ayvalık Tostu” geliyor. Ayvalık bölgesinde ün kazanan meşhur tost, yapım aşamasından içerisinde kullanılan malzemelere kadar normallerine göre fazlasıyla farklılık gösteriyor. Ayvalık Tostu’nda en belirgin lezzeti sucuk, domates ve peynir sağlıyor. Ayvalık’tan meşhur olarak ünü çok büyük bir kitleye yayılan tostu Atatürk Bulvarı’nda İş Bankası’nın yanında bulunan Hacıoğlu Aşkın Tost Evi’nde yiyebilirsiniz. Ayrıca Ayvalık Tostu’nu yemek için farklı alternatifleri Ayvalık merkezde yer alan Tostçular Çarşısı’nda bulabilirsiniz.

Ayvalık’a adım attığınız andan itibaren keşfedeceğiniz yepyeni lezzet keşiflerinden bir diğer önerimiz de Yunan mezeleri üzerine olacak. Geçmişte Rumların toprağı olmuş Ayvalık’ta hala aktif olarak pek çok dükkânın sahibi Rumlardır. Bu sayede özellikle Cunda’da gezerken adım attığınız her restoranda Rum, Ermeni, Çerkez ve Yahudi mezeleriyle karşılaşabilirsiniz. Ayvalık’ta Yunan lezzetlerini keşfederken mistik mekânlarda dinlenmek isterseniz önerimiz Şimdi Rum Meyhanesi yönünde olacak. Atatürk’ün doğduğu yıl inşa edilen bir taş binada hizmet veren meyhane, zaman içerisinde restore edilerek bugünkü mistik görüntüsünü kazanmış. Şimdi Rum Meyhanesi’nde Rum, Çerkez, Ermeni ve Yahudi mezelerini denerken lezzetli balıkların da tadına bakabilirsiniz. Ayvalık’ta Yunan lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz eşsiz rotaları keşfetmek için Lal Girit Mutfağı, Ayna, Bay Nihat Restoran ve Nesos Restoran isimli mekânlara da gidebilirsiniz.

Ayvalık’ta keşfedebileceğiniz bir diğer Yunan lezzetli de Papalina. İsmi Rumlardan kalan Papalina balığı yalnızca Ayvalık bölgesinde çıkıyor. Papalina balığı her ne kadar sardalya ve hamsi karışımı bir görüntüyü andırsa da onlardan farklı olarak tüm kılçık ve baş bölgesiyle yenebiliyor. Genellikle yaz sezonu sonuna doğru çıkmaya başlayan Papalina’yı taze bir şekilde tüketmek için ağustos ve eylül aylarını tercih edebilirsiniz. Kızartma şeklinde servis edilen Papalina’yı başka vakitlerde tükettiğinizde dondurucudan çıkarılmış bir servise de denk gelebilirsiniz.

 

Ayvalık’ta Nerede Kamp Yapılır?

cunda-mocamp
Cunda Mocamp

Doğası, eğlencesi ve kültürüyle görenleri kendine hayran bırakan Ayvalık’ı keşfederken keyifli bir günü konforla sonlandırabileceğiniz pek çok kamp tesisi bulunuyor. Ücretli ve ücretsiz olarak birbirinden ayrılan kamp tesislerinde kendi çadırınızı kurabilir ya da tesisin sunmuş olduğu bungalow, apart, karavan ya da glamping gibi çeşitli konaklama alternatiflerinden faydalanabilirsiniz. Ayvalık kamp alanlarından ilk önerimiz Cunda Mocamp olacak. Ayvalık’ta Üçkuyular Caddesi üzerinde bulunan Cunda  Mocamp, 1990 yılından beri denize sıfır şekilde büyüleyici bir konumla misafirlerine konfor sunmayı başarıyor. Özel araç ve toplu taşımayla kolayca ulaşabileceğiniz tesiste kendi çadırınızı kurabilir ya da karavan park alanından faydalanabilirsiniz. Ayrıca tesisin özel olarak hazırladığı ve içinde klima, yorgan, yastık, televizyon, sandalye, ayna ve dolap gibi hizmetlerin bulunduğu bungalow evleri de kiralayabilirsiniz. Ayvalık kamp alanlarının gözdesi Cunda Mocamp’ta konforlu konaklama alternatifleriyle birleşen eğlenceli aktivite olanakları da bulunuyor. Tesiste futbol, voleybol ve basketbol gibi aktivitelere vakit ayırabilir ya da plajda huzurlu vakitler geçirebilirsiniz.

Ayvalık gezi rehberine özel önerebileceğimiz bir diğer konforlu kamp alanı da Ayayorgi Beach Club olacak. Konfor ve eğlenceli detayları bir araya getiren tesis, adını 1740 yılında Güvercin Adasının üstüne inşa edilen Aya Yorgi Manastırı'ndan almış. 2018 yılından bu yana kaliteli hizmet politikasını sürdürerek tatilcilerle buluşan Aya Yorgi Beach Club’ta farklı konaklama alternatifleri de mevcut. Tesiste arzunuza göre kendi çadırınızı kurabilir ya da kiralama seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca karavan park alanından faydalanabildiğiniz gibi bungalow odaları da belirlenmiş ücretle kiralayabilirsiniz. Aya Yorgi Beach Club tesisini Ayvalık kamp alanlarından ayıran bir özelliği de yüzme havuzuna sahip olması. Bu sayede yaz tatilinde yüzme için tercihinizi hem deniz hem de havuzdan yana kullanabilirsiniz.

 

Ayvalık’ta Hangi Aktiviteler Yapılır?

yel-degirmenleri
Ayvalık Kültür Gezisi Yel Değirmenleri (Arda Çetin)

Doğanın pek çok güzelliğini bir araya getiren Ayvalık’ta seyir keşfi yaşayabileceğiniz gibi denemeniz gereken aktivite olanakları da bulunuyor. Ayvalık’ta masmavi Ege Denizi’ni keşfedeceğiniz aktiviteleri yaparak tatil keyfinizi de iki katına çıkarma imkânınız mevcut. Bunun için Ayvalık’ta parasailing, tüplü dalış, yüzme, jet ski ya da banana gibi keyifli aktivitelere vakit ayırabilirsiniz. Ayvalık gezi rehberinde ilk aktivite önerimiz hem eğlence hem de macerayı sevenler için “parasailing” yönünde olacak. Bölgede son zamanların en çok tercih edilen aktivitesi olan parasailing, sürat teknesinin arkasına bağlanan paraşütle havalanarak yapılıyor. Bu sayede aktivitenin size beklediğinizden çok daha keyifli ve macera dozu yüksek anılar vadedeceğini söyleyebiliriz. Denizin üstünden uçabilmenin keyfiyle eğlencenin doruklarına ulaşabileceğiniz su sporunu deniz kenarında bulunan pek çok firmayla yapabilirsiniz.

Ayvalık’ta maviliklerin yanında yemyeşil bir doğayı da gözlemleme fırsatı bulabileceğiniz bir diğer önerimiz de “tekne turları” oluyor. Cunda Adası’ndan başlayarak yaklaşık yirmiyi bulan Ayvalık Adaları turuyla dünya üzerinde adeta cennetin izlerine rastlayabilirsiniz. Ayvalık ve Sarımsaklı rotalarından hareket eden tekne turlarıyla birbirinden farklı koyları gözlemleme şansı bulabilir ve masmavi bir suyun berraklığında dalış yapabilirsiniz. Ayvalık’ta son zamanların en meşhur aktivitesi olan tekne turları sabah saatlerinde başlıyor ve güneş batana dek devam ediyor. Bu sayede günün büyük bir çoğunluğunu Ayvalık adalarında geçirme fırsatı bulabiliyorsunuz.

Ayvalık gezi rehberinde farklı aktiviteleri keşfederken kültürel bir geziyi deneyimlememek olmaz elbette. Beldenin şirin sokaklarında yürürken tarihi binalar arasında adımlar atıp kendinizi çok eski tarihlere ait hissedebilirsiniz. Özellikle Cunda’nın tarihi sokaklarında yürürken burnunuza gelen balık kokusuyla adeta Ayvalık gezisinin hakkını verebilirsiniz. Cunda sokaklarında gezerken kültürel bir gezinin temel ögesi olmayı hak eden rotaların başında “Yel Değirmenleri” geliyor. Cunda’da yaklaşık üç adet yel değirmeni bulunuyor. İlk değirmen, özel bir işletme tarafından restore edilerek restoran ve şarap evi hâline getirilmiş. İkinci değirmen ise Rahmi Koç tarafından restore edilmişken üçüncüsü doğallığını korumaya devam ediyor. Tercihiniz hangisi olursa olsun tarihi yel değirmenlerini görerek bölgenin ikonik güzelliklerini mutlaka keşfetmenizi öneriyoruz.

 

Ayvalık’ta Eğlence Hayatı Nasıl?

sandik-beach-club
Sandık Beach Club

Türk ve Rum kültürlerini bir araya getiren Kuzey Ege’nin incisi Ayvalık’ta farklı konseptleriyle pek çok eğlence anlayışına hitap eden mekân bulunuyor. Bu mekânların eğlence dozu hiç azalmayan atmosferi sayesinde sabahın ilk ışıklarına kadar adeta sokakları çevreleyen bir eğlence hayatına tanıklık edebilirsiniz. Ayvalık’ta eğlence hayatını keşfetmek isteyenler için Sandık Beach Club, Beyoğlu Lounge ve Brasserie gibi pek çok mekân listeleniyor. Ayvalık gezi rehberinde eğlence dozunu yüksek tutmak isteyen tatilciler için ilk önerimiz Sandık Beach Club olacak. Ayvalık Sarımsaklı sahilinde bulunan Sandık Beach Club, eğlence dozu düşmeyen mekânların başında yer alıyor. Bu sayede bölgenin ünlü mekânlarından olmayı başaran tesiste, yüksek müzikle dolu eğlence oldukça ilgi çekiyor.

Ayvalık’ta eğlence hayatını doruklarına kadar yaşayabileceğiniz bir diğer önerimiz de Beyoğlu Lounge ve Brasserie olacak. Ayvalık bölgesindeki otantik mekânların başında gelen Beyoğlu Lounge ve Brasserie’de ilgi çekici bir dekorasyonla birleşen çok lezzetli yemek seçenekleriyle buluşabilirsiniz. Üstelik mekânda her gün farklı bir sanatçının canlı performans gösterisi de yapılıyor. Sunduğu eğlenceli alternatifler sayesinde Beyoğlu Lounge ve Brasserie’nin yerli ve yabancı demeden sayısız misafiri ağırladığını söyleyebiliriz.

 

Ayvalık’ta Nerede Denize Girilir?

ayvalik-plajlari
Ayvalık Plajları (Mert Kahveci)

Doğanın dinlendirici maviliğinden nasibini almayı başarmış Ayvalık gezi rehberinde denize girebileceğiniz pek çok elverişli nokta mevcut. Bölgede yer alan pek çok plajın kumlu yapısı ve berrak görüntüsü de deniz keyfinizi adeta ikiye katlamaya yetiyor. Ayvalık’ta denize girebileceğiniz pek çok rota bulunsa da ailenizle birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz belli başlı popüler plajlar mevcut. Bu seçeneklerin başında Badavut Plajı, Sarımsaklı Plajı, Altınova Sahil, Patriça Koyu, Ortunç Koyu, Çataltepe Plajı, Duba Plajı ve Güvercin Koyu gibi rotalar bulunuyor. Aynı şekilde bu listeyi Ören Halk Plajı, Altınoluk Sahili, Güre Sahili, Pissa Plajı, Killik Koyu, Zindancık Koyu, Hanımın Koyu ve Hayıtlı Koyu gibi rotalar takip ediyor. 

Ayvalık’ta nerede denize girilir?” sorusuna özel olarak verebileceğimiz ilk tavsiyenin başında Badavut Plajı yer alıyor. Ayvalık merkezde bulunan Badavut Plajı’nın denizi oldukça berrak ve kumluk bir zemine sahip. Böylece büyüleyici bir güzellik eşliğinde yaz tatilinin keyfini çıkarma şansına sahip olabiliyorsunuz. Ancak denizin çok sığ olmayıp bir anda derinleşebildiğini de unutmamakta fayda var. Ayvalık’ta denize girilecek bölgelerden bir diğer önerimiz de Sarımsaklı Plajı yönünde olacak. Küçükköy bölgesinde bulunan Sarımsaklı Plajı’nda Badavut Plajı’ndan farklı olarak sığ bir yapı bulunuyor. Bu sayede ailenizle birlikte deniz tatilinin keyfini çıkarabiliyorsunuz.

 

Ayvalık’tan Ne Alınır?

ayvalik-carsi
Ayvalık Çarşı (Berra Metin)

Ayvalık gezi rehberinin hakkını verdikten sonra sevdiklerinize hatıra olabilecek bir anıyla geri dönmek isteyebilirsiniz. Aynı şekilde evinizin en güzel köşesinde yer alacak bir Ayvalık figürü de size yeniden deniz kokulu Ayvalık sokaklarını anımsatacaktır. Ayvalık’tan almadan dönmemeniz gereken şeylerin başında zeytin geliyor. Zeytinin en lezzetli ve kalitelisine ulaşabileceğiniz Ayvalık’ta seçenekleri çoğaltarak zeytinyağı ya da zeytin sabunlarından da satın alabilirsiniz. Ayvalık bölgesine kadar gelip kültürel bir dokuyu kendi evinize taşımamak olmaz. Dolayısıyla Ayvalık sokaklarında gezerken bölgenin el emeği kültürünü keşfedebileceğiniz seramik, çini ya da işlemeleri satın alabilirsiniz. Bunun için Ayvalık merkez, Sarımsaklı ya da Cunda’yı ziyaret edebilirsiniz. 

Ayvalık gezi rehberinde “Ayvalık’tan ne alınır?” diye soranlara özel bonus tavsiyemiz de bit pazarına gitmeleri yönünde olacak. Türkiye’nin en iyi pazarları arasında bulunan Ayvalık Bit Pazarı’nda yeni hiçbir şey bulunmuyor. Çoğunluğu eskiyi değerlendirmek üzere satılan ürünlerin bulunduğu bit pazarı, cumartesi günleri açık. Antik Sapa, Fidan El Sanatları ve Aristaios gibi mekânları keşfedebileceğiniz Ayvalık bit pazarında Midilli’den, Girit’ten ve Cunda’dan Ege yöresine ait parçalara ve hatta Osmanlı'ya özgü eski eşyalara bile rastlayabilirsiniz. Gönlünüzü eskinin havasından alamıyorsanız Ayvalık’ta bit pazarını keşfetmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

 

Zeytin kokulu Ayvalık sokaklarını keşfettiğimiz bir Ayvalık gezi rehberiyle haftalık keşif yazısının da sonuna geldik. Rehberi keşfettikten sonra Ayvalık’ta gezerken kamp alanlarını keşfedebileceğiniz bir listede arama yapmak için “Ayvalık kamp alanları” sayfamızda hizmet ve aktivite olanaklarıyla birlikte seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Gönlünüz Ege’den ayrılmıyorsa daha önce hazırladığımız “Fethiye gezi rehberi” yazısına da göz atmanızı öneriyoruz. Ayvalık gezi rehberi sonunda hayalini kurduğunuz keyifli bir rota için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir